RSS
Napkelte: 06:16 | Napnyugta: 18:39
Jelenlegi hőmérséklet: 16.6 °C | Páratartalom: 81 % | Szélsebesség: 0 Km/h | Légnyomás: 1010.9 | Szélirány: 360 fok | Csapadékmennyiség: 13.5 mm | 2021-09-19 09:59:30
Hajdúnánás;Holnap Városáér díjazott lett
Hajdúnánási események - 2017. Október 19.  Csütörtök 19:06 - szerző: Admin
A 2010-ben alapított City Hungary Program a fenntartható és élhető magyar városok vezető fóruma, mely azt tűzte ki célul, hogy olyan hazai és nemzetközi modelleket, tapasztalatokat, eszközöket mutasson be, amelyek már eredményt hoztak; hisz közös érdek a magasabb életminőség elérése. E Program része a 2013-ban alapított nemzeti fenntartható városdíj, a Holnap városáért Díj. 2017. október 06-án Budapesten, Pest Megye Önkormányzatának a Dísztermében adták át az idei nyertes védjegyhasználóknak a Holnap városáért Díjakat.

Az elismerés fővédnöke dr. Réthelyi Miklós, az UNESCO Magyar Nemzeti Bizottságának az elnöke, az EMMI alapító minisztere.Fontos, hogy otthonosan érezzük magunkat a városban, amely befogad és összeköt Bennünket. Fontos, hogy egy város különböző részei harmonikusan kapcsolódjanak egymáshoz, hogy az emberek átlássák az egészet. Érdemes megőrizni bizonyos helyeket az állandóan változtató beavatkozásoktól.
Mint az UNESCO Magyar Nemzeti Bizottságának az elnöke, e tisztemből adódóan is kötelességemnek tartom, 2017-ben, az UNESCO által meghirdetett, és hazánkban is számos helyen és alkalommal megünnepelt Kodály Zoltán Nemzetközi Emlékév kapcsán, az éneklés közösségteremtő áldása érdekében szóljak.

Nagyon jó lenne, ha a társadalomban érvényt szerezne az a gondolkodásmód, amely nem egymás legyőzésében, megelőzésében, hanem egymás kiegészítésében látja az élet értelmét és jövőnk biztosítását.
Ehhez a kórusban éneklés megadja azt az örömöt és tapasztalatot, amelyet azután az élet egyéb területein is érvényesíteni lehet. A pályázati kiírásban idén ugyan nem szerepelt, de javaslom, hogy a jövőben lehessen pályázni.hangsúlyozta dr. Réthelyi Miklós, az UNESCO Magyar Nemzeti Bizottságának az elnöke.

Hajdúnánás város közössége és vezetése komoly erőfeszítéseket tett és tesz annak érdekében, hogy egy élhető, fejlődő, prosperáló várost teremtsen. Egy olyan települést, ahol a helyben élők megtalálják a számításaikat, ahol a családok otthonra lelnek, ahonnan nem elmenni akarnak a fiatalok, hanem helyben képzelik el jövőjüket, ahol átgondolt, logikus beruházásokkal a következő generációknak is építkeznek. Hajdúnánás a korábban is helyben lévő, már-már elfeledett értékeit, erőforrásait egy szisztematikus, jól átgondolt stratégia szerint éleszti újjá egy önfenntartó város víziója mentén.
A leporolt, és újra gondolt fejlesztéseknél fontos szempont az, hogy a mai kor kihívásainak megfeleljenek, tehát nem a múltba révedés, az öncélú nosztalgia vezérli, hanem az értékmegőrzés mellett a piaci gondolkodás, a kereslethez igazított fejlesztés.

Az elmúlt években Hajdúnánás élni tudott a helyben megtalálható erőforrásaival. Újragondolta azokat az értékeit, melyek mindig is helyben voltak. Ilyen erőforrás többek között a Kendereskert, a Nánási Portéka, vagy a Bocskai Korona. Ezek a helyi erőforrások, amelyek évtizedeken keresztül parlagon hevertek, és amelyek az elmúlt időszakban újjáépültek, és ma több száz nánási családnak adnak munkát nap, mint nap.  A helyi emberek keze által olyan értékeket hoztak létre, melyek rámutatnak arra, hogy Hajdúnánás a saját lábán is meg tud állni azzal, hogy helyi erőforrásait használja.

A 3 szintes értékelőfolyamatot felügyelő Bizottság tagjai:
- dr. Réthelyi Miklós, a Holnap városáért Díj Bizottságának az elnöke, az UNESCO Magyar Nemzeti Bizottságának az elnöke
- Takács Júlia, a City Hungary ügyvezető igazgatója
- Dr. Doór Zoltán, a Magyar Logisztikai Egyesület elnöke
- Lipők Sándor, a Kisvárosi Önkormányzatok Országos Érdekszövetségének az elnöke
- Dr. Némethy Sándor, a Göteborgi Egyetem docense
- Pásztor Erika Katalina építész, az Építészfórum alapító főszerkesztője
- Schmidt Jenő, Tab polgármestere, a Települési Önkormányzatok Országos Szövetségének az elnöke
- Dr. Szűcs Ervin, a Weber Shandwick ügyvezető igazgatója

Takács Júlia, a City Hungary ügyvezető igazgatója kiemelte: Ösztönözni szeretnénk a településeket arra, hogy büszkék legyenek saját értékeikre, teljesítményükre. Hogy elhiggyék: megvan minden képességük és készségük arra, hogy saját adottságaik, igényeik szerint minél élhetőbbé, minél fenntarthatóbbá tudják tenni otthonukat.
S hogy a városukon kívül élők számára is vonzóvá, tiszteletre méltóvá válhatnak!
Mindez elsősorban az adott városban/településen legyen az kicsi vagy nagy élőktől függ! Mások nem fogják megoldani helyettünk a helyi problémákat. És másoknak nem lesz fő érdeke, hogy az adott helyi közösség minél sikeresebbé váljon.


Kik nyerték el 2017-ben a Holnap városáért védjegyhasználatát?

FENNTARTHATÓ VÁROSÉRT kategória
Hajdúnánás Városi Önkormányzat (Az önrendelkező város)
Kaposvár Megyei Jogú Város Önkormányzata
Tata Város Önkormányzata (A közigazgatás az emberekért van.)

TISZTA VÁROSÉRT kategória
Kisújszállás Város Önkormányzata (Tiszta város, rendes nép!)
Térségi Hulladék-Gazdálkodási Nonprofit Kft. (Nyíregyháza)

TERMÉSZETI ERŐFORRÁSOK HATÉKONYSÁGÁÉRT kategória
Budapest Főváros XIII. kerületi Önkormányzat (Meséskert zölden)
Szekszárd Megyei Jogú Város Önkormányzata

ÜZLET A VÁROSÉRT kategória
Budapest Főváros XIII. kerületi Önkormányzat
(Bolthálózat, ahol nem csak vásárolhatsz!)

FENNTARTHATÓ KÖZÖSSÉGEKÉRT kategória
Gödöllő Város Önkormányzata

MOZGÁSBAN A VÁROS kategória
Budapest Főváros XIII. kerületi Önkormányzat
           (Kritika és cselekvés egy úton)
[Frissitve: 2017-10-19] - [Hozzászólások: 0] - [Megtekintve: 3662]

600 millió forintból fejlesztik az Ady Endre Lakóparkot és a Termelői Piacot Hajdúnánáson
Több évtizedes problémája szűnik meg a város lakosságának és elsősorban a lakótelepen élőknek azzal, hogy felújítják az Ady Endre és a Mártírók úti ...
Hajdúnánás;Holnap Városáér díjazott lett
A Fenntartható városért nevű kategóriában ismerték el Hajdúnánást. A 2010-ben, Budapesten elindított City Hungary Program része a Nemzeti Fenntartható...
Harmadik alkalommal rendezik meg Hajdúnánáson a Nemzetközi Heki Taikai - Kyudo versenyt
...


A hozzászóláshoz be kell jelentkezned!Reklámfelület kiadó!
Szeretné elhelyezni vállalkozása, cége hirdetését banner formájában az oldalon? Esetleg egyedi megoldást szeretne?! Árajánlatért és további információkért kérjük írjon nekünk a webmester(kukac)nanasmet.hu címre.
| Médiaajánlat |


Kérdés, probléma, hiba esetén
üzenet küldés az adminoknak.


Online Statisztika:
 • Az oldalon jelenleg
  0 regisztrált felhasználó és
  50 vendég felhasználó tartózkodik.
 • Rekord online látogatók: 406
 • Mai látogatók: 490
 • Regisztrált tagok: 601
 • Legújabb tag: tothviktor77
 • Látogatók tegnap: 575
 • Látogatók a hónapban: 10386
 • Összes látogató: 2029139TwitterAlapismeretek | Szerzői jogi közlemény | Regisztrációs feltételek | Impresszum | Társoldalak | Támogatók | Médiaajánlat
Minden jog fenntartva 2009-2021@nanasmet.hu | Nánásmet v1.6