RSS
Napkelte: 07:11 | Napnyugta: 16:19
Jelenlegi hőmérséklet: 16.6 °C | Páratartalom: 81 % | Szélsebesség: 0 Km/h | Légnyomás: 1010.9 | Szélirány: 360 fok | Csapadékmennyiség: 13.5 mm | 2022-01-21 05:19:58
Természetkárosításból jelesre vizsgázott az Önkormányzat
Hajdúnánási események - 2015. Április 14.  Kedd 13:25 - szerző: Zivatarlesen
Szabad vasárnap jegyében irtották ki a Rendelőintézet előtti fákat. Az indok: leárnyékolták a hónapokkal korábban felrakott 200 napelemet, melyeknek a szerződésben foglaltak szerint 80 százalékos teljesítményt kell elérniük 20 éven át.


A lecsupaszított Rendelő előtti terület április 13-án.


Évtizedek óta fülesbaglyok élőhelyeként szolgáló fenyőfákat vágtak ki a Rendelőintézet előtt, ráadásul költési időszakban. A kár értéke meghaladhatja a több százezer forintot, mivel védett állat elleni fellépésnek minősül azok élőhelyének megrongálása, vagy elpusztítása. Márpedig Magyarországon élő összes bagolyféle védett, közülük néhány fokozottan védettnek számít.


Az Önkormányzat hibázott, úszott volna a vállalkozó pénze


A Rendelőintézet nagyrészt napelemmel való energiaellátása összesen 53.876.931 Ft-ból valósult meg, melyhez 45.795.391 Ft uniós forrást nyert a város.


Rendelőintézet előtti fakivágás 2014. április 12-én. (Forrás: Facebook)


A szerződésben foglaltak szerint a kivitelező cég (a polgári székhelyű Bicomix Kft.), a Városi Rendelőintézet tetején telepített napelemek után 20 év garanciát vállalt, melyeknek a névleges teljesítményük 80 százalékát kell biztosítaniuk. Mivel az Önkormányzatnak sikerült olyan helyre benyújtania a pályázatot, ahol a reggeli, illetve a délelőtti órák nagy részében, körülbelül 11 óráig árnyék fedi, így a kivitelező cégnek esélye se lett volna a szerződésben foglaltak teljesítésére. Ezért a környezetkárosítást kockáztatva végül védett madarak élőhelyéül szolgáló fákat kivágták 2015. április 12-én a Rendelőintézet elől.


Egyszemélyes sufnicég is nyert közbeszerzésen


Nem ez volt az egyetlen érdekes momentum a napelemek telepítése körül: 2013 több közintézmény energiaellátásának fejlesztésére is írtak ki közbeszerzést. Ezekre három cég pályázott: Bau-Mega Kft. (3565 Tiszalúc, Széchenyi u. 32/A.), Bicomix Kft. (4090 Polgár, Táncsics u. 39.), és a Winden-Tools Kft. (4090 Polgár, Tisza u. 23-25.) . Az első ajánlattevő pályázatát érvénytelennek nyilvánították. A Bicomix Kft. viszont két közintézmény, nevezetesen a Városi Rendelőintézet, valamint a Bocskai István Általános Iskola, Alapfokú Művészetoktatási Intézmény és Egységes Pedagógiai Szakszolgálat napelemmel való energiaellátását kivitelezhette.

A legérdekesebb cég viszont az egyszemélyes, egy polgári panzió címére bejelentett Winden-Tools Kft, mely "Hajdúnánási Gyermek- és Közétkeztetési Nonprofit Kft. energiaellátásának fejlesztése napelemes rendszer kiépítésével" nevű közbeszerzési eljáráson nyert.

Az e-cegjegyzek.hu alapján a 2010. április 28-án 500 ezer forint jegyzett tőkével bejegyzett cég tulajdonosa a polgári lakcímmel rendelkező Bacsa János. Az egyik legérdekesebb momentum a cég körül, hogy tevékenységi köröket csak 2013. február 11-én jegyeztek be. A Hajdúnánási Önkormányzat képviselő-testülete a 48/2013. (II. 08.) számú Képviselő testületi Határozatot 2013. február 8-án tárgyalta, vagyis a nyertes pályázat kihirdetésére ekkor került sor, három nappal korábban a cég tevékenységi köreinek bejegyzéséhez képest.

A cég egyébként a rendelkezésre álló adatok szerint 2013-ban 20,079 millió árbevételt ért el. További érdekesség, hogy a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Minisztérium honlapján közzétett adatok szerint ennek a cégnek 2014. január 1. és 2014. szeptember 30. között összesen 20 214 619 Ft EMVA turisztikai támogatást folyósítottak, nem sokkal többet a cég 2013-as árbevételénél.


Winden-Tools Kft. Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatalon keresztül kapott állami és uniós támogatása. (Forrás: mvh.gov.hu)


A Winden-Tools Kft. végül az Önkormányzattal kötött szerződést közös megegyezéssel 2014. október 14-én felmondta "foglalkoztatási nehézségekre" hivatkozva.


Az Önkormányzat már korábban is pikkelt a fákra


Példának okán 2 beteg fát leszámítva kívül fatális indokkal vágtak ki egészséges hársfákat a Művelődési Központ előtt. Akkor a nagy szélre panaszkodtak, mely az ágakat az épület ablakához "verte".

Hasonlóan begyes indokkal tűnt el a Mártírok utcai fasort is, azoknak a "túl sok lehullajtott" falevél volt a vesztük, amit a több száz közmunkással lehetetlenség volt összegyűjteni.

Sok más eset nem kapott akkora figyelmet, mint például a Dorogi úti fűzfák, a Tedej Mh., vagy éppenséggel a temető környéki kivágott hatalmas nyárfák, de gyakorlatilag nincs olyan pontja a városnak, ahonnét ne takarítottak volna el pillanatok alatt egy-egy egészséges fát az elmúlt években.

Ugyanígy járt el magántulajdonnal is a város: tavaly egy ingatlanra hatoltak be közterületesek, ahol kivágták a bokrokat és a fákat. Az ügyből rendőrségi feljelentés lett, az esetről készített perdöntő videót azóta törölték a Hajdúnánási TV honlapjáról.


"A Bocskai utca következik"


Akár Kósa Lajos agymenésének áldozatául is válhat Hajdúnánás legpatinásabb és legélhetőbb utcája, a Bocskai utca. Mint ismeretes a Fidesz-KDNP politikusa évről-évre bedobja egy Hajdúnánást Debrecennel összekötő, úgynevezett Tram-train rendszer kiépítésének a tervét, mely nem kizárt, hogy a 2015-2020 között rendelkezésre álló uniós forrásokból megvalósításra kerül, választásokra időzítve.

A teljességgel felesleges nagyberuházás nemcsak a korrupció melegágya lehet, hanem újabb fasorok tűnhetnek el Hajdúnánás utcáiról. A város szűk utcái miatt csak egyetlen hely jöhet számításba, mégpedig a Bocskai utca, ahol a villamost a központig, legalábbis a Gimnáziumig ki tudják építeni. Ez viszont a ligetsor eltűnését jelentheti.

A Tram-train rendszereket külföldön több helyen is sikeresen alkalmazzák, igaz többnyire olyan nagyvárosok vonzáskörzetében, ahol a települések egymást érik. Magyarországon hasonló rendszer kiépítésére mindössze két város, Budapest és Miskolc vonzáskörzetében lenne lehetőség, Hajdú-Bihar megye teljességgel alkalmatlan erre.

A tervezett Tram-train vonala által érintett települések lakossága régóta csökkenő tendenciát mutat a nagy elvándorlásnak és a természetes fogyásnak köszönhetően, valamint ebben pozitív változás a következő években, akár évtizedekben sem várható. Emellett az utóbbi tíz évben nagyban megváltoztak az utazási szokások is, a klasszikus tanuló és munkásjáratok zsúfoltsága csökkent, valamint az utazóközönség elöregedett.

A mindenáron erőltetett Tram-train rendszer legkevésbé pazarló kiépítési módja csak Debrecen - Hajdúböszörmény között lehetséges, amelyhez Hajdúnánásról a volán ráhordó járatokat üzemeltethetne.

Mindenesetre az Önkormányzat ezen agymenés nélkül is találhat indokot a Bocskai utca megkurtítására.
[Hozzászólások: 1] - [Megtekintve: 6892]

600 millió forintból fejlesztik az Ady Endre Lakóparkot és a Termelői Piacot Hajdúnánáson
Több évtizedes problémája szűnik meg a város lakosságának és elsősorban a lakótelepen élőknek azzal, hogy felújítják az Ady Endre és a Mártírók úti ...
Hajdúnánás;Holnap Városáér díjazott lett
A Fenntartható városért nevű kategóriában ismerték el Hajdúnánást. A 2010-ben, Budapesten elindított City Hungary Program része a Nemzeti Fenntartható...
Harmadik alkalommal rendezik meg Hajdúnánáson a Nemzetközi Heki Taikai - Kyudo versenyt
...


A hozzászóláshoz be kell jelentkezned!Reklámfelület kiadó!
Szeretné elhelyezni vállalkozása, cége hirdetését banner formájában az oldalon? Esetleg egyedi megoldást szeretne?! Árajánlatért és további információkért kérjük írjon nekünk a webmester(kukac)nanasmet.hu címre.
| Médiaajánlat |


Kérdés, probléma, hiba esetén
üzenet küldés az adminoknak.


Online Statisztika:
 • Az oldalon jelenleg
  0 regisztrált felhasználó és
  17 vendég felhasználó tartózkodik.
 • Rekord online látogatók: 406
 • Mai látogatók: 364
 • Regisztrált tagok: 602
 • Legújabb tag: zoliB
 • Látogatók tegnap: 569
 • Látogatók a hónapban: 6341
 • Összes látogató: 2087050TwitterAlapismeretek | Szerzői jogi közlemény | Regisztrációs feltételek | Impresszum | Társoldalak | Támogatók | Médiaajánlat
Minden jog fenntartva 2009-2022@nanasmet.hu | Nánásmet v1.6