RSS
Napkelte: 05:29 | Napnyugta: 19:47
Jelenlegi hőmérséklet: 16.6 °C | Páratartalom: 81 % | Szélsebesség: 0 Km/h | Légnyomás: 1010.9 | Szélirány: 360 fok | Csapadékmennyiség: 13.5 mm | 2018-08-16 16:14:56
A jégeső kialakulása
Meteorológia - 2012. Április 26.  Csütörtök 11:15 - szerző: Zivatarlesen
      A jégeső a szilárd halmazállapotú csapadék egyik formája, ami főként zivatarokból hullik. Ilyenkor a vízcseppek a feláramlásban a magasba kerülnek, ahol megfagynak, majd vagy a gravitáció segítségével, vagy pedig a leáramlásba kerülve lehullnak a felszínre. Jégszemek szinte minden zivatarban keletkeznek, de nem mindig érik el a földet, mivel a kedvezőtlen hőmérsékleti viszonyok között elolvadnak.
      A jégesők kialakulásához szükséges tényezők a nagy labilitás, esetenként háttéremelésnek köszönhető erős feláramlás, kiszáradás a troposzféra középső szintjein, 0 fokos nedves hőmérséklet optimális elhelyezkedése, és vertikális szélnyírás.



      Az erős feláramlásnak kulcsfontosságú szerepe van a jégesők kialakulásában. Minél erősebb a feláramlás, annál nagyobb jégszemeket tud a magasban tartani, míg el nem éri azt a súlyát, aminek köszönhetően a gravitáció visszahúzza a felszín felé. Erre a legnagyobb esélye szupercelláknál van, mivel az erős feláramlás és a vertikális szélnyírásnak köszönhetően hosszabb úton, és ideig "utazik" a jégszem a zivatarfelhőben. Így a jégcsíra tovább tartózkodik a túlhűlt vízcseppek régiójában, mint más zivatartípusok esetében.



      Kisebb jég létrejöttéhez már 36km/h feletti feláramlás is elegendő lehet, de a 2-3cm átmérőt meghaladóhoz legalább 90km/h körüli szükséges.
A jégszemek méretének növekedésére kedvező hatással van egy középmagas szinten elhelyezkedő szárazabb légtömeg is, ahol a nedvesebb légtömeg bekeveredése nem von el hőt, így a szemek rendesen át tudnak fagyni.
      Másik kulcsfontosságú tényező a jégesők kialakulásában a 0 fokos nedves hőmérséklet ideális elhelyezkedése. Ennek 2200-2800m közé kell esnie, mert ha túl alacsonyan helyezkedik el, akkor az alsóbb légrétegekben túlságosan hideg a levegő ahhoz, hogy erős feláramlás jöjjön létre, ha túl magasan, akkor a jégszemek elolvadnak, még mielőtt elérnék a talajt. Ez a paraméter némi kilengést enged a szupercelláknál, mivel az erős feláramlás és a vertikális szélnyírásnak köszönhetően a jégszemek tovább maradnak az ideális közegben.
      Ezeken kívül a légszennyezettség is közrejátszhat a jég méretének alakulásában. Ha a zivatar poros légrétegbe érkezik, akkor az nagyban növelheti a jégszemek átmérőjét, mivel könnyen megragadnak a porszemek rajta. Továbbá a túlhűlt vízcseppek könnyebben tapadnak a poros, szennyezett légcsírákhoz, így a jég nagysága akár gyengébb feláramlással rendelkező zivatar környezetében is extrémebb nagyságot elérhet, ha a levegő szennyezettsége nagy.


Forrás átdolgozatlanul: szupercella.hu
[Frissitve: 2012-04-26] - [Hozzászólások: 0] - [Megtekintve: 4985]

29 fok volt Győr-Moson-Sopron megyében
Megdőlt az országos és a budapesti meleg-rekord is április 16-án. Az egy napig tartó nyárnak egy hidegfront vet véget pénteken....
Megdőlt az április 4-ei hidegrekord
A Nógrád megyei Zabaron mínusz 7 Celsius-fokig süllyedt a hőmérséklet - közölte az Országos Meteorológiai Szolgálat....
Március végi hózápor a Nagy Hideg-hegyen
Kifehéredtek az Északi-középhegység magasabb hegyei a hidegfront mögötti hózáporoknak köszönhetően....


A hozzászóláshoz be kell jelentkezned!



Reklámfelület kiadó!
Szeretné elhelyezni vállalkozása, cége hirdetését banner formájában az oldalon? Esetleg egyedi megoldást szeretne?! Árajánlatért és további információkért kérjük írjon nekünk a webmester(kukac)nanasmet.hu címre.
| Médiaajánlat |


Kérdés, probléma, hiba esetén
üzenet küldés az adminoknak.






Online Statisztika:
  • Az oldalon jelenleg
    0 regisztrált felhasználó és
    15 vendég felhasználó tartózkodik.
  • Rekord online látogatók: 406
  • Mai látogatók: 471
  • Regisztrált tagok: 584
  • Legújabb tag: szarvasikriszta766
  • Látogatók tegnap: 497
  • Látogatók a hónapban: 7585
  • Összes látogató: 1319297



Twitter



Alapismeretek | Szerzői jogi közlemény | Regisztrációs feltételek | Impresszum | Társoldalak | Támogatók | Médiaajánlat
Minden jog fenntartva 2009-2018@nanasmet.hu | Nánásmet v1.6