RSS
Napkelte: 06:25 | Napnyugta: 18:25
Jelenlegi hőmérséklet: 16.6 °C | Páratartalom: 81 % | Szélsebesség: 0 Km/h | Légnyomás: 1010.9 | Szélirány: 360 fok | Csapadékmennyiség: 13.5 mm | 2021-09-26 15:24:56
Uv sugárzás jellemzői hatásai az emberi szervezetre!
Sorozat - 2011. Július 18.  Hétfő 12:28 - szerző: Nanasmet
Ultraviola, ultraibolya (néha ibolyántúli) fény, röviden: UV, a látható fénynél rövidebb, de a röntgensugárzásnál hosszabb hullámhosszú elektromágneses sugárzás. Hullámhossztartománya 200-400 nanométer, ami a látható és a röntgen­sugárzás tartománya (0,01-100 nm) közé esik.
A latin eredetű ultra, azaz valamin túl, és az ibolya vagy viola, mint a legrövidebb hullámhosszú látható fény színe szavakból tevődik össze. Magyarra lefordítva ezért ibolyántúli sugárzásnak is mondják.

Szokásos felosztása:

- közeli UV (380-200 nm, röv. NUV)
       UV-A (400-315 nm), más néven hosszúhullámú vagy "blacklight"
- legmagasabb skála: 10
       UV-B (315-280 nm), más néven középhullámú - legmagasabb skála: 8
       UV-C (kisebb mint 280 nm), más néven rövidhullámú vagy "germicid"
- legmagasabb skála: 6
   távoli vagy vákuum UV (200-10 nm, röv. FUV v. VUV)
   extrém UV (1-31 nm; röv. EUV vagy XUV)

A "blacklight" (=fekete fény) elnevezés abból ered, hogy bár az emberi szem számára láthatatlan, bizonyos állatok, főleg rovarok, hüllők, madarak látják.

A "germicid", azaz baktériumölő kifejezés arra utal, hogy a kórokozók DNS-ében található szomszédos timin molekulákat dimerizálja, amitől a DNS lemásolhatatlanná válik. Jóllehet ez önmagában nem öli meg őket, de kellő számú DNS sérüléstől szaporodásképtelenné válnak.

Hatásai emberi szervezetre:

- UV-A (315-400 nm): jótékony hatású az emberi szervezetre, mert elősegíti a csontképződést és a barnulást. Hiányában angolkór lép fel. Ugyanakkor a többi UV-sugárzáshoz hasonlóan károsítja a kollagénrostokat, hozzájárulva így a bőr öregedéséhez. Roncsolja a bőrben levő A-vitamint is. Korábban kevéssé veszélyesnek tartották, de közvetve képes károsítani a DNS-t, így a bőrrák kialakulásában is szerepet játszhat.

- UV-B (280-315 nm): normális esetben elnyeli a Föld ózonrétege. Közvetlenül károsítja a DNS-t (a DNS molekulát gerjeszti, melynek hatására a molekula kémiai kötései átrendeződnek, a szomszédos citozin bázisok dimerizálódnak), így bőrrákot okozhat. Az erős napsugárzás a szemet is károsíthatja.

- UV-C (200-280 nm): teljesen elnyeli a földi légkör, csak az űrbe kilépő embereknek kell az UV-C-re védelmet biztosítani.

Az UV – sugárzás erősségét Európában (és gyakorlatilag az egész világon) egységesen használt úgynevezett UV-index egységekben adják meg. Az Egészségügyi Világszervezet az UV Indexet 0 és 11+ közötti tartományban kategorizálta. Minden UV index besorolható egy sugárzási veszély kategóriába és színkódba. Az alacsonyabb UV index, illetve az alacsonyabb sugárzási kategória kevésbé káros a bőrre, míg a magasabb UV index és kategória károsabb hatást jelenthet a szervezetre.

Azt, hogy a kritikus értékek mikor fordulnak elő, csak folyamatos mérésekkel lehet kimutatni.

UV index skálája és besorolása a következő:UV INDEX: 0-3 LOW gyenge sugárzás
UV INDEX: 3 -5 MODERATE mérsékelt sugárzás
UV INDEX: 6-7 HIGH erős sugárzás
UV INDEX: 8-10 VERY HIGH  nagyon erős sugárzás
UV INDEX: 11+   EXTREME extrém sugárzás

Az UV-index skála 0-2 azt jelenti, gyenge az UV- index kevés veszélyt jelent számunkra a Nap UV sugara alacsony


   Viseljünk napszemüveget a fényes napon. Télen a fényvisszaverés hó-ra szinte duplája az UV erejének ilyenkor ajánlott a szájat is keni szájkrém-balzsammal
   Ha éget, a nap használjon naptejet.

A hó és a víztükrözi a nap sugarait. Síelők és úszóknak különös gondossággal figyelniük kell. Viseljünk napszemüveget, és a napvédőt, mint a naptej vagy napolaj használjunk legalább SPF 15 faktorút. Ne feledje , hogy megvédje  azokat a területeket , amelyek ki vannak téve a Nap és az UV- sugaraknak , beleértve az áll és az orr.


Az UV- index skála 3-5 azt jelenti, mérsékelt veszélyt jelent a védett napozás és a napon való tartózkodás.

   Óvintézkedésként például kenje be magát naptejjel.
   Menjen árnyékban, a déli órákban, amikor a Nap sugárzása a legerősebb.

Mekkora az árnyék:

Egyszerűen megmondani, hogy mennyi UV- expozíció kaptunk, keressük meg az árnyékunkat:

   Ha az árnyék magasabb, mint te (a kora reggel és késő délután), az UV- expozíció várhatóan alacsony lesz
   Ha az árnyék rövidebb, mint te (dél körül), akkor vagy kitéve a magas UV-sugárzásnak. Mindenképp keress árnyékot, és véd a bőrt és a szemet.


Az UV- index 6-7 azt jelenti, veszélyt jelent a napozás illetve a napon való tartózkodás. Mindenképp kenje be magát egy legalább 15 faktorú naptejjel, napspray vagy napolajjal. Viseljen széles karimájú kalapot, napszemüveget, hogy védje a szemet.

   napégés elleni védelemre van, szükség ezért kenje be magát napvédővel.
   Csökkentse az időt a napon 10:00-16:00 óra között
   Fedezze magát, viseljen kalapot, napszemüveget.


Az UV- index 8 és 10 azt jelenti, nagyon nagy veszélyt jelent az akár védett napozás. A veszély minimalizálása érdekében napozás során déli órákban védje meg magát a liberális alkalmazásával napozókrém fényvédővel legalább 30 faktorú vagy annál magasabbal. Viseljen védőruházatot és napszemüveget, hogy megvédje a bőrét illetve a szemét.

   külön óvintézkedésként, ha nagyon éget a nap, akkor vegyünk fel ruhát.
   Minimalizálása napsugárzáson eltöltött idő 10:00-16:00 között. Egyébként lehetőség szerint árnyékban legyünk,

Mit mér az UV index?


A globális nap UV index a napból a föld felszínére érkező maximális ultraibolya sugárzásnak a becslését adja. A felszínt érő UV sugárzás mennyisége változik a nap során. Legmagasabb értékét általában dél körül éri el, amikor az égen nincs felhőtakaró. Az UV index a nap delelésekor a földfelszínt érő UV sugárzások következő nap várható legmagasabb értékét jelzi előre.

Az index értékei nullától tartanak felfelé, a skála 1-től 11+ -ig terjed. Minél nagyobb az index számértéke, annál nagyobb annak a valószínűsége, hogy az UV sugárzás hatására egyre kevesebb idő alatt kialakulhat a bőr, vagy a szem sérülése, károsodása. Európában nyár idején az index általában nem haladja meg a nyolcat, de lehet magasabb is, különösen vízparti üdülőhelyeken.

Az oldalon aktuális uv index mértékét az infobarban találhatják a menü alatt.Forrás: wikipedia
[Hozzászólások: 0] - [Megtekintve: 9658]

Így született új sziget a Vörös-tengeren - 2. rész
December utolsó napjaiban új sziget jött létre a Vörös-tenger déli részén, Jemen partjainak közelében. A NASA műholdjai először vulkánkitörésre utaló ...
Új sziget keletkezett a Vörös-tengeren! - 1. rész
Egy vízalatti vulkánkitörés nyomán keletkező új szigetet észlelt az amerikai űrkutatási hivatal (NASA) a Vörös-tengeren, Jemen partjaitól nyugatra. A ...
Készítsd fel autódat télre!
Nyakunkon a hideg. A hideg idővel jönnek a csúszós, fagyos utak. Az első mínuszok beköszöntekor számos baleset származik abból, hogy az autótulajdonos...


A hozzászóláshoz be kell jelentkezned!Reklámfelület kiadó!
Szeretné elhelyezni vállalkozása, cége hirdetését banner formájában az oldalon? Esetleg egyedi megoldást szeretne?! Árajánlatért és további információkért kérjük írjon nekünk a webmester(kukac)nanasmet.hu címre.
| Médiaajánlat |


Kérdés, probléma, hiba esetén
üzenet küldés az adminoknak.


Online Statisztika:
 • Az oldalon jelenleg
  0 regisztrált felhasználó és
  9 vendég felhasználó tartózkodik.
 • Rekord online látogatók: 406
 • Mai látogatók: 580
 • Regisztrált tagok: 601
 • Legújabb tag: tothviktor77
 • Látogatók tegnap: 641
 • Látogatók a hónapban: 14813
 • Összes látogató: 2033566TwitterAlapismeretek | Szerzői jogi közlemény | Regisztrációs feltételek | Impresszum | Társoldalak | Támogatók | Médiaajánlat
Minden jog fenntartva 2009-2021@nanasmet.hu | Nánásmet v1.6