RSS
Napkelte: 06:25 | Napnyugta: 18:25
Jelenlegi hőmérséklet: 16.6 °C | Páratartalom: 81 % | Szélsebesség: 0 Km/h | Légnyomás: 1010.9 | Szélirány: 360 fok | Csapadékmennyiség: 13.5 mm | 2021-09-26 15:20:55
Hőmérsékletről mindent!
Sorozat - 2011. Június 18.  Szombat 10:45 - szerző: Nanasmet
Hőmérséklet fogalma:

A hőmérséklet az anyagok egyik fizikai jellemzője, állapothatározó. Változása szorosan összefügg az anyag más makroszkopikus tulajdonságainak változásával. E jellemzőt az ember elsősorban tapintás útján, a hőérzettel észleli, másodsorban hőmérő segítségével. A hőtan, más néven termodinamika tudományának egyik alapfogalma.

A hőmérséklet az intenzív mennyiségek közé tartozik, tehát nem additív, két test között hőáramlással kiegyenlítődésre törekszik.
Fizikai szempontból a hőmérséklet az anyagot felépítő részecskék átlagos mozgási energiájával kapcsolatos mennyiség. A részecskék egy szabadsági fokra (például egy kitüntetett irányú mozgásra) jutó mozgási energiájának hosszabb időtávon mért átlaga T hőmérsékleten kT, ahol k a Boltzmann-állandó.

Hangsúlyozzuk tehát, hogy a hőmérséklet egy olyan fizikai mennyiség, amit per definitionem arányosnak választottak az anyagrészecskék kinetikus energiájával, és a k arányossági tényező, a Boltzmann-állandó, a választott skáláink miatt lesz 1,380 6505(24) *10-23 joule/kelvin értékű. Látszik, hogy a hőmérséklet statisztikus fogalom, ilyen szempontú leírása a statisztikus fizika témakörébe tartozik.

A hőmérséklet mérése

A hőmérséklet mértékét fokokkal jellemezzük, de több mértékegysége létezik, melyek kifejlesztőik nevével azonosak.

Kelvin-skála
Bevezetője William Thomson Kelvin.
A hőmérsékletnek létezik minimum értéke, ami a kinetikus energiával való arányosság folyománya. Ezt nevezzük abszolút nulla foknak, ez az SI mértékegységrendszerben elfogadott Kelvin skála nulla pontja.
Ezen úgynevezett abszolút hőmérsékleti skála - jele a T. Egységének ugyanakkorát választottak, mint a Celsius-skála egy foka. Mértékegysége: K (kelvin).
Másik meghatározással egy kelvin (K) a víz hármaspontja termodinamikai hőmérsékletének 1/273,15-szorosa.

Celsius-skála

Bevezetője Anders Celsius.
A legelterjedtebb hőmérsékleti skála a közéletben, az európai kontinensen.
Jele: t. Ezen a skálán légköri nyomás mellett az olvadó jég hőmérséklete jelenti a 0 ° értéket, a forrásban levő víz hőmérséklete pedig a 100 °. Egysége tehát ennek az intervallumnak az  1/100-ad része. Mértékegysége: °C (Celsius-fok).

Fahrenheit-skála

Bevezetője Gabriel Daniel Fahrenheit.

Az 1700-as évektől széles körben használják, napjainkban főképp az amerikai kontinensen.
A Fahrenheit-skála nullpontja az általa kísérleti úton előállított legjobban lehűlő sós oldat fagyáspontja, a másik alappontja az emberi test hőmérséklete volt, mely hőtartományt az oszthatóság kedvéért 96 egységre bontotta (így a víz fagyáspontja épp 32 °F). Mértékegysége: °F (Fahrenheit-fok)

Meteorológiai számítások:
Meteorológiai mérésekben Európában a Celsius-skálát míg Amerikában a Fahreinheit-skálát használják.
Az meteorológiai észleléseket Magyarországon közép-európai idő (CET = Central European Time) szerint végezzük, mert ez az időszámítás független a tavaszi és őszi óraátállításoktól.  Télen megegyezik a Magyarországon használt helyi idővel (HLT = Hungarian Local Time), de nyáron az órák előreállítása miatt a helyi idő 1 órával több.
 
középhőmérséklet [°C] d_ta
1901-től 1965-ig a magyarországi állomáshálózatban a napi háromszori észlelés volt jellemző, 07, 14, 21 órakor közép-európai idő (CET) szerint. A napi középhőmérsékletet nem csupán a három érték átlagaként, hanem a Meteorológiai Világszervezet (World Meteorological Organization, WMO) ajánlására a 21 órás adatot kétszeres súllyal figyelembevéve számítjuk (d_ta=(t07+t14+2*t21)/4).

1966 - tól az észlelések időpontja 07, 13, 19 órára változott. Az éjszakai 01 órás adatot pedig a termográfról olvasták le. A napi középhőmérsékletet a négy adat átlagaként számoljuk (d_ta=(t01+t07+t13+t19)/4).

Az automaták üzembe állításától kezdődően a napi középhőmérséklet számítása lényegében nem változott, mind a négy adat az automata méréseiből származik.
A középhőmérsékletet minden időszakban 2 tizedes pontossággal határozzuk meg, de az adatfájlokban az 1 tizedesre kerekített értékek jelennek meg. A napi középhőmérsékletet használó képletekben (havi, éves átlagok) mindig a 2 tizedes pontosságú adattal számolunk.

maximumhőmérséklet [°C] d_tx
1901-től 1965-ig a maximumhőmérő leolvasása mindig az esti (21 CET) észleléskor történt. Ebből következik, hogy az aktuális napra vonatkozó maximumhőmérséklet az előző nap 21 órájától az aktuális nap 21 órájáig tartó 24 órás periódus legmagasabb hőmérséklete.

1966-tól a maximumhőmérőt kétszer, reggel (07 CET) és este (19 CET) olvasták le. A napi maximumhőmérséklet e két érték maximuma. Ebből következik, hogy az aktuális napra vonatkozó maximumhőmérséklet az előző nap 19 órájától az aktuális nap 19 órájáig tartó 24 órás periódus legmagasabb hőmérséklete. Ez a 24 órás periódus az idősorok homogenitása érdekében az automaták bevezetésével sem változott.

minimumhőmérséklet [°C] d_tn
1901-től 1965-ig a minimumhőmérő leolvasása mindig az esti (21 CET) észleléskor történt. Ebből következik, hogy az aktuális napra vonatkozó minimumhőmérséklet az előző nap 21 órájától az aktuális nap 21 órájáig tartó 24 órás periódus legalacsonyabb hőmérséklete.

1966-tól a minimumhőmérőt kétszer, reggel (07 CET) és este (19 CET) olvasták le. A napi minimumhőmérséklet e két érték minimuma. Ebből következik, hogy az aktuális napra vonatkozó minimumhőmérséklet az előző nap 19 órájától az aktuális nap 19 órájáig tartó 24 órás periódus legalacsonyabb hőmérséklete. Ez a 24 órás periódus az idősorok homogenitás

Napi hőingás:
A nap során mért legmagasabb és legalacsonyabb hőmérsékleti értékek különbsége.
a érdekében az automaták bevezetésével sem változott.

Forrás: met.hu , wikipedia
[Hozzászólások: 0] - [Megtekintve: 14169]

Így született új sziget a Vörös-tengeren - 2. rész
December utolsó napjaiban új sziget jött létre a Vörös-tenger déli részén, Jemen partjainak közelében. A NASA műholdjai először vulkánkitörésre utaló ...
Új sziget keletkezett a Vörös-tengeren! - 1. rész
Egy vízalatti vulkánkitörés nyomán keletkező új szigetet észlelt az amerikai űrkutatási hivatal (NASA) a Vörös-tengeren, Jemen partjaitól nyugatra. A ...
Készítsd fel autódat télre!
Nyakunkon a hideg. A hideg idővel jönnek a csúszós, fagyos utak. Az első mínuszok beköszöntekor számos baleset származik abból, hogy az autótulajdonos...


A hozzászóláshoz be kell jelentkezned!Reklámfelület kiadó!
Szeretné elhelyezni vállalkozása, cége hirdetését banner formájában az oldalon? Esetleg egyedi megoldást szeretne?! Árajánlatért és további információkért kérjük írjon nekünk a webmester(kukac)nanasmet.hu címre.
| Médiaajánlat |


Kérdés, probléma, hiba esetén
üzenet küldés az adminoknak.


Online Statisztika:
 • Az oldalon jelenleg
  0 regisztrált felhasználó és
  8 vendég felhasználó tartózkodik.
 • Rekord online látogatók: 406
 • Mai látogatók: 580
 • Regisztrált tagok: 601
 • Legújabb tag: tothviktor77
 • Látogatók tegnap: 641
 • Látogatók a hónapban: 14813
 • Összes látogató: 2033566TwitterAlapismeretek | Szerzői jogi közlemény | Regisztrációs feltételek | Impresszum | Társoldalak | Támogatók | Médiaajánlat
Minden jog fenntartva 2009-2021@nanasmet.hu | Nánásmet v1.6